Pääsivu  |  Esittely  |  Suurvoittoja  |  Pelivihjeet  |  Jälkipelit  |  Rataprofiilit  |  Kilpailut  |  Tiedotteet  |  Statistiikka  |  Linkit  |  Palaute
       Valmentajat
 

Niko Jokela

66 voittoa käsittänyt kausi 2002 oli Niko Jokelan uran paras. Menestystä tuli niin omilla valmennettavilla kuin lainaohjastettavillakin. Yhä useampi valmentaja onkin luottanut suojattinsa ohjat Jokelan vakaisiin käsiin, eikä suotta: Jokelan viime kauden meriittilistalta löytyy mm. Porin St. Leger voitto Rainer Björkrothin tallin Step Sweedy Boylla sekä V75- ja V5-voittoja Kikka Sellin treenattavilla. Jokela on noussut komeetan lailla raviurheilumme tähtitaivaalle. Omaa tallia mies on nimittäin pyörittänyt vasta kolme vuotta.

Ikä?
30 vuotta täyttyy tänä vuonna.

Mikä sytytti kipinän raviurheiluun ja millaisia polkuja pitkin päädyit Seinäjoelle valmentajaksi?
Kotona meillä ei ollut hevosia, mutta innostuin silti alasta jo lapsena, kun isä otti minut mukaansa raveihin. Siitä se sitten lähti ja kiinnostus kasvoi hevosia kohtaan. Vietin pitkiä toveja nuoruudessani Pentti Hartosen tallilla Jämsässä ja sieltä tuli tavallaan ravivalmentajan pakollinen oppimäärä. Niihin aikoihin alkoi käydä myös selväksi, että tätä haluan tehdä myöskin ”isona” leipäni eteen. Ollessani ylä-asteella ryhdyin kulkemaan Risto Tupamäen tallilla. Sieltä tuli myös hyviä eväitä jatkouraa varten. Kahlattuani peruskoulun loppuun, menin Kaustisen ravivalmentajalinjalle. Sen jälkeen toimin pienen hetken ennen armeijaan astumista parin hevosen yksityistallilla treenarina. Armeijan harmaat vaihtuivat sitten melkein heti kotiutumispäivänä Veli-Erkki Paavolan tallin haalareihin ja siellä viihdyinkin likipitäen viisi vuotta. Sen jälkeen oli jo oman tallin perustaminen edessä. Päätös oli pitkän harkinnan tulos, mutta tavallaan varsin helppo, sillä turvaverkkona alku-uralla oli muutama suuri hevosenomistaja, jotka lupasivat hevosensa minulle valmennukseen.

Missä ja milloin Niko Jokela ajoi ensimmäistä kertaa kilpaa? Mikä mahtoi olla lopputulos?
Lopputulos oli keskeyttäminen, joten sitä ei huvita sen suuremmin kelailla. Paikka oli kuitenkin Vaasa.

Entäs koska pirstoutui voittosarakkeen kuparinen?
Elettiin 90-luvun alkua ja hevonen oli oma barbequelainen tamma Balladi. Paikka Killeri ja fiilis hyvä!

Minkä voiton nostat urasi makeimmaksi?
Kyllä se on ilman muuta St. Legerin ykkössija. Rahaa oli tikulla 20 000 euroa ja päästiin iskemään puskan takaa kapulat suosikeiden rattaisiin.

Minkä kilpailun voittaminen täyttäisi toiveet?
Totta kai Elitloppetin voittaminen olisi suurinta mitä tällä alalla voi saavuttaa. Ja tietysti vielä omalla treenattavalla!

Nimeä esikuvasi raviurheilun saralta?
Oppi on saatu kolmikolta Pentti Hartonen, Risto Tupamäki ja Veli-Erkki Paavola. Kaikkien ammattitaitoa arvostan korkealle.

Mikä on tallisi hevostilanne kauden 2003 alkaessa?
Tallista löytyy 18 karsinaa ja kaikki ovat täynnä. Tilanne on siis muilta osin hyvä, kunhan nuo kirotut pakkaset vain hellittäisivät ja pääsisi treenaamaan täysipainoisesti!

Minkä arvosanan annat itsellesi kaudelta 2002?
Hyvän, sillä olin kaikin puolin tulokseen tyytyväinen. Rahaa tuli ajettua sisään mukavasti ja omankin tallin kalusto meni hyväksyttävästi. Moni on kysellyt, että haittaavatko lisääntyvät laina-ohjastustehtävät valmennusta. Vastaus on että ei, sillä marssijärjestys on selvä: ensin hoidetaan hommat täällä kotona ja sitten keskitytään vasta laina-ajohommiin. Tehtäväkentät kulkevat pitkälti käsikädessä, eikä toinen haittaa toista.

Mitkä ovat tavoitteesi kaudelle 2003?
Luonnollisesti mahdollisimman paljon euroja pitäisi ajaa sisään. Ja mielellään oman tallin kalustolla suurin osa.

Mitä hevosia nostaisit sitten omasta katraastasi esille näin kauden alussa?
Asiallisia kolmivuotiaita lämminverisiä on pari ja niiden kanssa odotukset ovat olemassa. Tallista löytyy myös kolme kappaletta starttaamattomia viisivuotiaita suomenhevosia, joilla on eväät menestyä ainakin Nuorten Sarjoissa. Starttihevosista odotuksia ladataan Lexiconiin, joka on vielä suhteellisen tuntematon suuruus täälläpäin muttei toivottavasti kauan. Victory Chipiltäkin odotan hyvää talvikautta. Kesällä jenkki voi olla hieman liian tasatahtinen ykkössarjoihin.

Jääkö aikaa raviurheilun ulkopuolisille harrastuksille?
Eipä juuri. Se aika, mikä raveilta jää käytetään sitten kotona. Kolmevuotias tyttölapsi takaa sen, ettei aikaa peukaloiden pyörittämiselle jää.


Statistiikka (Päivitetty 30.3.2004)
Yht: 2956 256-265-305 626.526 e
04: 170 17-16-16 46.100 e


       Tiimi
 

Seppo Korte


       Valmentajat
 

Niko Jokela
Petteri Joki
Teemu Okkolin
Janne Ranta-Krenkku
Sami Sandberg
Ville Tonttila